Democratie

Samenvatting Democratie

Logo 1dv

Nederland is nu geen democratie. De grondwet is ooit ondemocratisch tot stand gekomen, ons staatshoofd verwerft zijn functie op basis van oeroud erfrecht. De Senaat wordt om de vier jaar partijpolitiek benoemd en doet het werk van de Tweede Kamer regelmatig over. Senatoren nieuwe stijl worden geacht wetten te beoordelen op haalbaarheid, werkbaarheid en of ze niet in strijd zijn met bestaande wetten. Tevens beoordelen ze dat besluiten niet ten koste gaan van minderheden.

Zelfs bij het functioneren van de huidige Tweede Kamer zijn vele democratische vraagtekens te plaatsen. Coalities komen kiezersbedriegend tot stand, terwijl wurgende fractiediscipline Kamerleden min of meer monddood maken. Partijpolitieke benoemingen (vriendjespolitiek) zijn schering en inslag, terwijl achterkamertjes heilig zijn. De 1e Demokritische Volksbeweging wil hier afscheid van nemen middels een volledig ander staatsbestel: het AS. (Alternatief Staatsbestel)

De 1e Demokritische Volksbeweging wil een AS met ingebouwde referenda.

De 1e Demokritische Volksbeweging gaat ervoor zorgen dat de inwoners gehoord worden en belangrijker zijn dan de partijelites.